Aer condiționat (adesea menționat ca A/C sau AC) este procesul de modificare a proprietăților aerului (în principal de temperatură și umeditate) în condiții mai confortabile, cu scopul de a distribui aerul condiționat într-un spațiu util, cum ar fi o clădire sau un vehicul, îmbunătăținduse confortul termic și calitatea aerului din interior.
În principiu, sistemele de aer condiționat funcționează prin transportarea și livrarea de energie de la o locație la alta. Atunci când un aparat de aer condiționat este pe modul răcire, căldura este retrasă din aer într-o cameră și transportată în afară și eliberată prin așa numitul ciclu condensator și de refrigerare.
Alegerea unui aparat de aer condiționat este destul de simplă dacă știm criteriile la care trebuie să atragem atenția, deoarece tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat foarte mult, iar modelele noi, cu o clasă superioară de energie, spre exemplu, au un consum mai mic de energie. Întâi de toate, trebuie să se calculeze dimensiunea spațiului pe care aparatul îl va deservi, clasa energetică, nivelul de zgomot în timpul funcționării dar și prețul produsului.
Primul criteriu de bază care influențează achiziționarea aparatului de aer condiționat este tipul aparatului: cu sau fără inverter.
Aparatul de aer condiționat cu inverter
Din punct de vedere tehnic acestea sunt cele mai eficiente tipuri de aparate de aer condiționat pentru că permit compresorului de răcire să funcționeze la un nivel de putere variabil. Mai mult, față de cele clasice, aceste aparate de aer condiționat sunt în continuă evoluție reușind să aducă confortul necesar și cu un consum redus de energie. Ele îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura încăperii. Astfel se reduce timpul de pornire al sistemului, ajungându-se rapid la temperatura solicitată pe care apoi inverterul o va menține constantă. Funcționând la o putere redusă, ele sunt evident mai silențioase și consumă mai puțină energie decât modelele fără inverter. Un alt avantaj al acestor aparate cu inverter este acela ca sunt capabile să și încălzească încăperile.
Aparatul de aer condiționat fără inverter
Acest tip de produs este unul clasic, nu foarte complicat din punct de vedere al funcționării. El se bazează pe un termostat care comandă oprirea sau pornirea compresorului de răcire în funcție de temperatură. În cazul acestui tip de produs compresorul funcționează la putere maximă pentru a asigura răcirea rapidă. El se va opri când temperatura din cameră va coincide cu cea setată de utilizator. După ce a fost ales tipul aparatului de aer condiționat dorit este momentul să îndreptăm atenția către funcțiile acestuia. Funcțiile suplimentare sunt un bun criteriu de diferențiere a aparatelor de aer condiționat. Aparatele care au implementate un număr mare de funcții vor putea să aducă rapid confortul în casa dumneavoastră. Astfel vom fi foarte atenți la modul în care se va obține răcirea/ încălzirea, ventilarea sau dezumidificarea camerei.
La achiziționarea unui aparat de aer condiționat este nevoie să știm capacitatea sa de răcire, exprimată în BTU (British thermal units) Cu cât este mai mare numărul de BTU/h , cu atât capacitatea sa de răcire este mai mare, prețul aparatului crescând și el proporțional. La calculul aproximativ de BTU/h necesari se ține cont în primul rând de suprafața încăperii în care urmează să fie amplasat aparatul.
7000 BTU/h-până la 20 mp
9000 BTU/h-până la 25 mp
12000 BTU/h-până la 35 mp
18000 BTU/h-până la 50 mp
24000 BTU/h-până la 65 mp
28000 BTU/h-până la 80 mp
Pentru alegerea capacității BTU/h a aparatului de aer condiționat, este recomandat să ții cont și de alți factori ca:
izolatia încăperii – cel mai bun izolator este peretele din lemn (sau tip sandwich), urmat de cel de cărămidă şi beton; pentru o izolație proastă a încăperii se mai adaugă încă 1000 – 2000 BTU/h.
poziționarea camerei în raport cu punctele cardinale – se adaugă sau se scad încă 10% din valoarea calculată dacă încăperea este așezată la soare, respectiv mai umbroasă.
poziționarea camerei în raport cu bucătăria – aparatele folosite frecvent în bucătărie (cuptor, aragaz, frigider) degajă căldură, de la caz la caz, se mai adaugă între 2000 si 4000 de BTU/h.
se adaugă înca 1000 BTU/h dacă sunt folosite frecvent aparate electrice în încăpere ca TV-ul, calculatorul, etc.
dacă în spațiul respectiv stau de obicei mai mult de 2 persoane se mai adaugă înca 600 BTU/h pentru fiecare persoană în plus.
Alte specificații de care trebuie să ținem cont la achiziționarea unui aparat de aer condiționat sunt:
Clasa energetic. Aparatele de aer condiționat consumă energie electrică iar acest lucru va fi resimțit pe timpul verii mai ales dacă nu alegeți un produs din clase superioare (A si A+). Parametrii care definesc clasele sunt: COP (Coefficient of Performance), EER (Energy Efficency Ratio), SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio).
Temporizarea și repornirea. Cele mai noi aparate sunt dotate cu tehnologia de ultimă oră. Ele pot fi programate pentru a se opri sau porni la anumite ore în orice zi din săptămână. Fiind produse inteligente ele pot fi acționate direct prin telefon. Astfel va fi foarte simplu să răcoriți casa exact în momentele dorite.
Mod noapte. Modul noapte permite ca pe timpul somnului utilizatorilor ventilatoarele și compresorul aparatului să funcționeze la o capacitate mai mică, producând astfel mai puțin zgomot. Totodată, jetul de aer este în acest mod de noapte orientat în jos pentru a preveni formarea curenților de aer care ar deranja utilizatorii.
Modurile de filtrare. Aparatele AC sunt dotate cu filtre simple de aer sub forma unor site fine sau, în cazul unor tipuri mai avansate, sunt dotate cu filtru de mirosuri sau chiar filtru de purificare a aerului. De asemenea, aceste modele mai costisitoare asigură izolarea locuinței de insecte și alergeni, deoarece nu vom mai deschide ferestrele în timpul când temperaturile sunt prea mari.